Recents in Beach

Lambat Menukar Minyak Gearbox Automatik


Ada beberapa punca utama berlakunya masalah gearbox.

Setiap kenderaan mempunyai jangka hayat minyak gearbox yang berbeza. Ada yang 40 ribu km, ada yang lebih dari 50 ribu km. Tapi yang paling biasa kami cadang kan untuk ditukar ialah setiap 20 ribu km. Biasanya kereta keluaran Jepun atau tempatan sekitar 20-30 ribu km eloklah ditukar. Penukaran ATF mengikut masa yang betul dapat meningkatkan hayat gearbox kereta anda.Bengkel Kereta Batu Caves   Bengkel Kereta Batu Caves   Image result for automatic transmission fluid perodua   Bengkel Kereta Batu Caves 


Tapi jika anda mempunyai buku manual atau buku servis, bolehlah jadikan itu sebagai rujukan utama. Lihat pada panduan yang diberikan oleh buku tersebut.
           Bengkel Kereta Batu Caves     Bengkel Kereta Batu Caves


Kelambatan melakukan 'salin' minyak menyebabkan minyak gearbox menjadi kotor dan kelikatan bertambah. Biasanya minyak ATF berwarna merah. Bila sudah terlalu kotor, warna akan bertukar menjadi merah keruh atau merah kehitaman. Suhu didalam gearbox juga akan menjadi lebih panas dari suhu yang sepatutnya.Bengkel Kereta Batu Caves     Bengkel Kereta Batu Caves
     

Anda boleh menggunakan 'dipstick' atau alat pengukur paras minyak gearbox dibahagian enjin untuk melihat kondisi minyak tersebut.

Biasanya dipstick minyak gearbox ada tertulis ATF dibahagian penarik dipstick. Biasanya penarik ini berwarna merah. Tapi ada juga kereta yang berlainan pula warnanya. Ikut design tersendiri.


                       
Bengkel Kereta Selayang     Bengkel Kereta Selayang


Bengkel Kereta Batu Caves

Dipstick Gearbox

Bengkel Kereta Batu Caves

Contoh Dipstick Gearbox

     


Minyak gearbox yang lambat ditukar akan memberi kesan kepada sistem didalam sesebuah gearbox. Bila bahan pelincir ini telah kotor, maka peranan utama minyak ini akan gagal.

Berikut adalah beberapa fungsi utama Automatic Transmission Fluid (ATF):

  • Pencuci dan penjaga permukaan logam gear dari haus
  • Mengkondisi gasket
  • Mengurangkan suhu didalam gearbox ketika operasi
  • Menaikan kelajuan pusingan (Rotation Speed) dan jarak suhu (yang sesuai)
  • Memberi kuasa/ tekanan mengerakan/ menukar gear

Kekurangan minyak gearbox auto boleh menyebabkan gear tergelincir (Slip) dan gearbox akhirnya menjadi rosak.

Minyak gearbox auto yang mencukupi adalah penting dalam memberikan tekanan dalaman sesebuah gear dan menjadi faktor utama membantu pergerakan gear dan penukaran gear yang teratur.

Minyak gearbox auto yang kotor biasanya menjadi pekat dan mengandungi habuk besi. Habuk besi ini adalah berpunca dari geseran antara gigi- gigi gear yang berlaku setiap kali memandu. Habuk besi akan terperangkap dibahagian dasar magnet penapis gearbox (gearbox filter).     Bengkel Kereta Batu Caves     Bengkel Kereta Batu Caves

Bengkel Kereta Batu Caves     Bengkel Kereta Batu Caves

       
Cara menukar minyak gearbox auto yang biasa:

  • Membuang minyak gearbox auto yang lama (buka penutup dibahagian bawah gear)
  • Menukar pan gasket gearbox dan penapis (jika perlu)
  • Memasukan minyak gearbox auto yang baru (mengikut jenis dan CC kenderaan)
  • Memeriksa kebocoran
  • Pandu uji

Bengkel Kereta Selayang     Bengkel Kereta Selayang


Bengkel Kereta Batu Caves     Bengkel Kereta Batu CavesKlik sini dan lihat informasi penting terdahulu..


                                                   
                                                     

Catat Ulasan

13 Ulasan

Tanpa Nama berkata…
Saya pnya ATF sudh 20,000 km dan tempohnya sudh hmpir 2 thun tapi keadaan ATF msih mcm bru dgn wrna merah jernih. Nk kna tkar jugk ke?
Admin berkata…
sebenarnya boleh guna..tapi adalah lebih baik tukar tuan..minyak ATF lama sgt pon tak bagus juga
Eddie berkata…
Kereta Alza saya da lama tak diganti..ada kemungkinan gearbox akan mengeluarkan buying seperti air con yg bising bila bergerak dgn gear 1 dan 2?
Eddie berkata…
Pembetulan : gearbox oil da lama x diganti
Admin MasalahGearbox berkata…
kalau lambat ganti ATF akan menyebabkan gearbox menjadi berat dan akhirnya rosak.bunyi bising kita kena cek lebih lanjut tuan..
Rashid berkata…
Salam tuan GB kereta saya pada buku guna dexron atp 3 tapi saya tersalah beli atp 4 boleh guna ke atp 4 pd GBox saya tu?
Unknown berkata…
Salam, berapa km mesti tukar atf filter jenis avanza 2012,
Mohd Arif berkata…
as salam minyak auto myvi masih merah kira-kira dah lebih 4000 km dari tarih tukar sekitar bulan 6 perlu tukar juga ka minta pencerahan
Unknown berkata…
Assalamualaikum, jika saya 3 bulan awal tukar minyak gear dan masuk bulan ke 6 saya tukar sekali dengan filter.. minyak saya keadaan merah k
egelapan, apakah okay atau NG?
Masalah Enjin berkata…
wsalam tuan..apa kabar?
sebenarya gap 3 bulan adalah terlalu awal untuk tukar ATF kecuali perjalanan sudah pon lebih 20,000km.merah kegelapan masih dikira normal tapi jangan sampai terlalu gelap dan sudah pekat.
Unknown berkata…
Salam tuan, contohnya kita trlambat sedikit dn trlajk dlm 700km,dari estimate tarikh yg dkeluarkan sc, mcm mna ya, smntra nk pi sc smula bila dh dapat trikh baru.adakh akn ada apa2 effect ya, tq tuan
wsalam tuan..selamat petang

OK lagi kalau terlajak 700km,cuma minyak tu makin kotor/pekat la..takde masalah apa2..pakai macam biasa..
Aufara2307 berkata…
nak tny adakah minyk gear kena tukar serentak dengan minyak enjin atau selepas tukar mnyk enjin,minyak gear di tukar kemudian ?